Peter Koning draagt overwinning op aan verongelukte Jason Lowndes

Noordwijk aan Zee: Peter Koning heeft de Strandrace van Langevelderslag op zijn naam geschreven. De professional uit de Ierse Aqua Blue Sport formatie soleerde in de tweede wedstrijd van de North Sea Beach Series op het Noordwijkse strand naar de overwinning. Europees strandkampioen Jasper Ockeloen liet in de sprint voor de tweede plaats David Dekker achter zich.

Dan Rolandus

‘Ik was gebrand om te winnen, stond met boordenvol adrenaline aan de start’, gaf Peter Koning aan de overwinning op te dragen aan Jason Lowndes, de pas 23-jarige Australiër, die gisteren tijdens een trainingstocht bij een auto-ongeluk op tragische wijze om het leven is gekomen. ‘Jason was een oud-ploeggenoot van mij bij Drapac. Hij was een groot talent, was altijd in voor grappen en grollen. Hij had tijd nodig om een goede prof te worden, maar dat werd hem niet gegund. Zijn overlijden heeft me diep geraakt, ben vandaag gestart met een adrenalinekick, wilde er voor hem heel diep voor gaan door er een keiharde wedstrijd van te maken.’
De race langs de woelige Noordwijkse Noordzeekust ontbrandde bij het startschot toen zich met de neus in de harde wind een groepje formeerde van circa tien renners, onder wie Peter Koning, Robbert Keus, David Dekker, Pascal Noort, Daniel Langereis, Steven de Jongh, Jasper Ockeloen en Robbie Gevers. Na het eerste keerpunt voor de waterkering bij Katwijk demarreerde Europees strandkampioen Jasper Ockeloen, die even later de attente Peter Koning en de jonge David Dekker in zijn wiel mee kreeg. Het drietal liet de carrousel met de harde wind in de rug met een gangetje van boven de vijftig kilometer ronddraaien. Eenmaal teruggekomen bij strandtent Nederzandt op de Langevelderslag zette Peter Koning met de wind op de kop een tandje bij waarop David Dekker moest passen en Jasper Ockeloen alle zeilen diende bij te zetten om het wiel van de ontketende Peter Koning te houden. De versnelling, die de lange Noord-Hollander is het slotakkoord terug naar de finish aan de Langevelderslag aan de dag legde, bleek ook voor Jasper Ockeloen teveel. ‘Ik reed met meewind weg met Peter, maar liet me bij het laatste keerpunt verrassen. Ik had niet verwacht dat hij met ongeveer nog een kwartwedstrijd te gaan uit mijn wiel zou springen’, aldus Jasper Ockeloen, die na de Pier to Pier Beach Ride Scheveningen en de Strandrace Ouddorp uitkijkt naar de Egmond-Pier-Egmond. Peter Koning was blij met zijn overwinning. ‘De strandraces zijn met de wegtraining een mooie aanloop naar het wegseizoen’, verklaarde de 27-jarige winnaar uit Venhuizen. ‘Hardheid zoek je in de wedstrijd met zo’n goed uur finale rijden. Ik deed de eerste strandrace voor de fun, wilde het strandgevoel krijgen en dat ging steeds beter. Dit was geen technische race, maar eentje met veel wind aan de kust waar je volle bak kunt doorhalen. Ik zat in de goede groep, maar voelde dat ik voor de finale nog met veel overschot zat’, aldus de coureur, die evenals dit jaar in de Vuelta hoopt ook in 2018 een grote ronde te mogen rijden. ‘Ik droom nog altijd van de Tour, heb een grote motor, die veel werk kan verrichten. In het voorjaar heb ik m’n zinnen gezet op de voorjaarsklassiekers.’
David Dekker uit het Brabantse Hedel verraste met een derde plaats. ‘Toen Jasper (Ockeloen, DR) aanzette wist ik daarbij te moeten zijn. We kwamen met een mannetje of negen voorop. Achter ons keken ze elkaar aan. Toen Jasper bij het eerste keerpunt demarreerde zijn Peter en ik er naar toegereden. We reden zo hard, waarop ik het wiel niet meer kon houden. Toen ik zag dat Jasper er uiteindelijk ook af moest zijn we met een groepje (o.a. De Jongh, Gevers en Keus, DR) naar hem toegereden. Op weg naar de finish zijn Jasper en ik gedemarreerd, heb de longen uit mijn lijf gereden, maar we konden Peter Koning niet meer bijhalen. Jasper deed meer beurten, werd terecht tweede. Ik was blij met de derde plaats, want tijdens het EK in Scheveningen is me dat niet gelukt, mede omdat ik lek reed. Ik was dus gebrand om een goed resultaat neer te zetten.’ David Dekker, de 19-jarige zoon van de eveneens volop in koers zijnde Erik Dekker, hoopt in 2018 bij de continentale wielerstal van Metec-TKH opnieuw stappen te maken. ‘Ik reed vorig jaar bij De Jonge Renner in de grote wedstrijden nog in de luwte, heb er veel geleerd en vooruitgang geboekt. Ik hoop bij Metec mooie klassiekers te mogen rijden en in de Braakman graag gaan voor een mooi resultaat.’

Nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers (Invicta Watches) zegevierde bij de vrouwen. De Brabantse, die het komende seizoen zal uitkomen voor de profformatie van WaowDeals Pro Cycling, liet Nathalie van Gogh (Parkhotel Valkenburg-Destil Cycling Team) en de Haarlemse Demi de Jong achter zich.