Ronan van Zandbeek ploetert naar zege in Scheveningen

Ronan van Zandbeek heeft zijn nationale strandtitel wederom waargemaakt door de Waterreus Beach Ride van Scheveningen met een indrukwekkende zege af te sluiten. De Brabander van Invicta Watches schudde de concurrentie af in de finale en soleerde zich al ploeterend naar zijn tweede seizoenzege. De Noord-Hollander Pascal Noort finishte verrassend als derde.

“‘Het was met de harde wind vanuit het zuidwesten, het opstuwende hoge water en het mulle zand heel zwaar, maar met een extra keerpunt bij de Pier terug naar Katwijk een leukere race dan destijds naar Noordwijk. Ik heb tegen mijn ploeggenoot (Robbert Keus, DR) gezegd ons eigen ritme te pakken. Het groepje voor ons had een aardig gat geslagen, maar bij het eerste keerpunt in Katwijk ben ik hen met de schuine wind tegen in één ruk voorbij gereden. Bram Imming sloot aan, maar hij kon niet meer dan volgen. Ik ben bij de Pier van hem weggereden” aldus analyseerde Ronan van Zandbeek, die vanwege de vele wandelaars op het strand pleitte voor meer veiligheid, zijn race. Het elitekeurkorps zocht in de beachrace over 40 kilometer langs de stormachtige Noordzeekust op weg naar de Pier van Scheveningen en naar het eerste keerpunt bij Katwijk direct na het startschot naar het juiste spoor. Onder andere de Westlander Ad de Brabander, Job de Ridder, Arjan van der Plas, Paul Noort, Michel Kreder, de Belg Jelle Maeyaert en Bram Imming sloegen gelijk een gaatje. Robbert Keus en Ronan van Zandbeek sloten bij het eerste keerpunt bij Katwijk aan bij de vluchters waarop de laatste even aanzette en vervolgens besloot door te trekken. Bram Imming (Team Imming) kon zijn karretje nog net aanpikken. Het duo bleef vooruit totdat de nationaal strandkampioen uit Schijndel bij de Pier aan zijn stutten trok en zijn solo door het mulle zand afsloot tot aan de finish bij Strandpaviljoen Waterreus.

 Afloper

“Ik heb mijn banden na de start bij de Pier wat af laten lopen, waarna ik ben terug gereden naar de kop” wees Bram Imming op het zware parcours waar het moeilijk zoeken was naar het juiste spoor. “Ronan trok bij Katwijk zo hard door waarop wij kop over kop bij het eerste keerpunt bij Scheveningen een minuut voorsprong hadden op de rest. Ik kwam op weg naar het tweede keerpunt bij Katwijk in de problemen door een afloper. Ik kon daardoor op de terugweg naar Scheveningen nauwelijks meer van Ronan overnemen. Ik reed bijna op de velg, maar zag dat ik nog voldoende voorsprong had dus kon ik rustig doorharken naar de finish” aldus de biker uit Egmond-Binnen, die het jammer vond dat de organisatie geen rekening had gehouden met het tij van eb en vloed. Pascal Noort glunderde van oor tot oor. “Het was heel zwaar, maar een eerlijke race’, was de 34-jarige Haarlemmer van Team Cees van der Niet in zijn nopjes met de derde plaats. ‘We zaten na de start op weg naar Katwijk vrij snel vooraan. Ik heb de krachten goed kunnen verdelen en heb vervolgens attent gereden. Nadat Ronan en Bram waren weggereden, zag ik op de weg terug ineens dat ik een gat had geslagen. Het was heel zwaar, maar ik was heel blij dat ik mijn fiets door het mulle zand als derde naar de finish heb kunnen brengen. Michel Kreder uit Zevenhuizen passeerde de streep achter verder Roy Beukers (Team Beukers), Robbert Keus (Invicta Watches) en de Belg Giorgio D ‘Hoore als zevende. ‘Er stond veel wind en door het hoge water was het langs de kustlijn slechts een smal paadje, loodzwaar door het mulle zand, maar wel leuk. Ik zat er in het begin nog goed bij, maar heb diverse keren vast gezeten, waardoor er teveel voor me kwamen te zitten. Ik ben al die mannen in mijn eigen tempo weer voorbij ben gereden. De tweede keer naar Katwijk ging het langs de vloedlijn een stuk beter’, besloot de profrenner van Aqua Blue Sport. Grote afwezigen bij de eerste strandrace van de North Sea Beach Series waren de ploegen van Team Giant/Theo Schilder en Team KMC/Fruit to Go.

Uitslag eliterenners Waterreus Beach Ride Scheveningen : 1. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 2. Bram Imming (Egmond-Binnen), 3. Pascal Noort (Haarlem), 4. Roy Beukers (Petten), 5. Robbert Keus (Naaldwijk), 6. Giorgio D ‘Hoore (België), 7. Michel Kreder (Zevenhuizen), 8. Marcel Snippe (Julianadorp), 9. Jelle Maeyaert (België), 10. Ad de Brabander (Kwintsheul).

Bron: http://www.cyclingonline.nl/artikel/13292_ronan_van_zandbeek_ploetert_naar_zege_in_scheveningen.html